O klubu

MAČEVANJE random 5U OSIJEKU:
Ljudevit Sorlini čovjek je kojega se u arhivskoj građi Grada Osijeka veže za nastanak mačevalačkog sporta. 28.  kolovoza  1864  rođen je u  Klanjcu, a bio je učitelj  i  sportski djelatnik. Gimnaziju je završio u Varaždinu a učiteljsku školu u Zagrebu, te je od 1883. – 91. bio učitelj tjelovježbe u Varaždinu. 11. veljače 1897. u osječkom  „Gombalačkom  i  mačevalačkom  društvu Hrvatski  sokol“  održana  prva  vježba  pod vodstvom  uvaženog  učitelja gombalaštva i mačevanja, gospodina Ljudevita Sorlinija. Društvo se u prvim godinama, uz naziv Društvo za tjelovježbu Hrvatski sokol, nazivalo i Gombalačko  i  mačevalačko  društvo  Hrvatski  sokol.  Uz  odjel  za  gombanje  i  odjel  za mačevanje osnovan je  i  ženski  odjel,  a  djelovao  je i  đački  tečaj. Dvorana  za  vježbanje nalazila se u novoj pučkoj školi u Jägerovoj ulici, zgrada u kojoj je današnji Filozofski fakultet.
(O  velikom  i  značajnom  potonjem  djelovanju  govori  podatak da  je 1902.  vježbalo  2.852 gimnastičara i gimnastičarki i mačevatelja sa 323 sata godišnje.) Umro je 16. ožujka  1912. u 48. godini života i sahranjen u Zagrebu. Od njegove smrti nije zabilježeno djelovanje niti jednog mačevalačkog kluba sve do MK Dmitar Zvonimir Osijek.

 
Misija:
Mačevalački klub Dmitar Zvonimir, osnovan je 2011. godine, a  u cilju promicanja, razvitka i unapređenja mačevalačkog sporta u Gradu Osijeku.

Ideja:
Samu ideja za osnivanje kluba dao je osječki poduzetnik Darijo Carević, iz želje da se iz stoljetne osječke povijesti izvuče ovaj plemeniti sport, koji počiva na temeljima časnog sportskog života u Osijeku, počevši od 19. kolovoza 1865., kada je u Osijeku osnovano „Pervo društvo gombalacah“, preteča Hrvatskog sokola. Od tada postoje zapisi o djelovanju Mačevalačke i gombalačke škole – Zavoda

Godine 2014. Klub dobiva svoj prvi osobni prostor za treniranje u Tvrđi, u ulici Kamila Firingera 3 pod pokroviteljstvom Državnog arhiva Osijek. Na mjesto predsjednika dolazi Branko Lozančić te tada klub počinje svoje profesionalno djelovanje.

Unazad dvije godine sportaši MK Dmitar Zvonimir osvojili su nekoliko srebrnih i više brončanih medalja, a sudjelovali su na natjecanjima svih tipova (prvenstva države, ekipna, pojedinačne, europska i druga) i posjetili Zagreb, Split, Novi Sad, Beograd, Pečuh, Zrenjanin…

Svi zainteresirani slobodno se mogu priključiti treninzima bilo kada, a za sve druge upite javite nam se kontakt formom, mailom, facebookom ili preko mobitela.

 

Dijeli: