O gradu

Najstarije prapovijesno naselje na području Osijeka nastalo je na dravskoj obali na danas jedva uočljivom uzvišenju što se pruža istok-zapad u sjevernom dijelu Retfale. Krajem 1. stoljeća prije Krista, Rimljani su osvojili gotovo cijelu Panoniju i na malo povišenoj desnoj obali Drave osnovali vojnički logor po imenu Mursa na prostoru današnjeg Donjeg grada. Atilini Huni uništili su Mursu 441. godine. Zapadno od njenih ruševina na povišenoj terasi i omanjem brežuljku blizu dravske obale nastalo je u 7. stoljeću slavensko naselje. Slavenski i starohrvatski doseljenici nazvali su svoje naselje imenom Osijek, u čijem je imenu – po nekim tumačenjma – sadržan pojam nečeg odsječenog. Kasno srednjovjekovni Osijek izgrađen je na današnjem području Tvrđe. U povijesnim vrelima Osijek se prvi put spominje u ispravi hrvatsko-ugarskog kralja Emerika 1196. godine i to u mađarskom izgovoru Ezek. U to doba Osijek je dravska luka i trgovište. Znajući dobro strateško i prometno značenje Osijeka, zauzeli su ga Turci Osmanlije 1526. godine i gradom upravljali 161 godinu.
Kasnije pod austrijskom vlasti – povoljan zemljopisni položaj grada te trgovina i obrtništvo glavne su značajke Osijeka u 18. stoljeću. Gospodarsko jačanje pratilo je i povećanje stanovništva te razvoj prosvjete, kulture, sporta i zdravstvene skrbi…
Početkom 20. stoljeća Osijek je, poslije Zagreba, industrijski najrazvijeniji grad Hrvatske. Nakon 1945. godine mnogo što se mijenja – cjelokupni politički, upravni, gospodarski, kulturni, socijalni život. Nakon Domovinskog rata, Osijek je zakoračio u novi život.
Osijek u 21. stoljeće ulazi sa svojim mostovima, prometnicama, sportskim aktivnim životom, kao biciklistički grad, grad sa najviše parkova i zelenila te grad mladih.
os

 

izvor: obrađeni text: Doc.dr.sc. Zlata Živaković – Kerže, hrvatski institut za povijest – Zagreb
obrađeni text: Wikipedia

Dijeli: