O klubu

MAČEVANJE random 5U OSIJEKU:
Ljudevit Sorlini čovjek je kojega se u arhivskoj građi Grada Osijeka veže za nastanak mačevalačkog sporta. 28.  kolovoza  1864  rođen je u  Klanjcu, a bio je učitelj  i  sportski djelatnik. Gimnaziju je završio u Varaždinu a učiteljsku školu u Zagrebu, te je od 1883. – 91. bio učitelj tjelovježbe u Varaždinu. 11. veljače 1897. u osječkom  „Gombalačkom  i  mačevalačkom  društvu Hrvatski  sokol“  održana  prva  vježba  pod vodstvom  uvaženog  učitelja gombalaštva i mačevanja, gospodina Ljudevita Sorlinija. Društvo se u prvim godinama, uz naziv Društvo za tjelovježbu Hrvatski sokol, nazivalo i Gombalačko  i  mačevalačko  društvo  Hrvatski  sokol.  Uz  odjel  za  gombanje  i  odjel  za mačevanje osnovan je  i  ženski  odjel,  a  djelovao  je i  đački  tečaj. Dvorana  za  vježbanje nalazila se u novoj pučkoj školi u Jägerovoj ulici, zgrada u kojoj je današnji Filozofski fakultet.
(O  velikom  i  značajnom  potonjem  djelovanju  govori  podatak da  je 1902.  vježbalo  2.852 gimnastičara i gimnastičarki i mačevatelja sa 323 sata godišnje.) Umro je 16. ožujka  1912. u 48. godini života i sahranjen u Zagrebu. Od njegove smrti nije zabilježeno djelovanje niti jednog mačevalačkog kluba sve do MK Dmitar Zvonimir Osijek.

Misija:
Mačevalački klub Dmitar Zvonimir, osnovan je 2011. godine, a  u cilju promicanja, razvitka i unapređenja mačevalačkog sporta u Gradu Osijeku.

Ideja:
Samu ideju za osnivanje kluba dao je formalno osječki poduzetnik Darijo Carević, iz želje da se iz stoljetne osječke povijesti izvuče ovaj plemeniti sport, koji počiva na temeljima časnog sportskog života u Osijeku, počevši od 19. kolovoza 1865., kada je u Osijeku osnovano „Pervo društvo gombalacah“, preteča Hrvatskog sokola. Od tada postoje zapisi o djelovanju Mačevalačke i gombalačke škole – Zavoda

Godine 2014. Klub dobiva svoj prvi osobni prostor za treniranje u Tvrđi, u ulici Kamila Firingera 3 pod pokroviteljstvom Državnog arhiva Osijek. Na mjesto predsjednika dolazi Branko Lozančić koji je već u 2012 godini poslao na školovanje dva mlada trenera (Ana i Hrvoje) te tada klub nabavlja osnovnu opremu i počinje svoje profesionalno djelovanje.

2018 godine startamo s prvom kadetkinjom u reprezentaciji, bila je druga kadetkinja na CRO rang listi,.. trenutno imamo i aktualne prvake u mlađim kategorijama te nekoliko natjecatelja kadeta i kadetkinja u nacionalnoj vrsti prilično dobro pozicionirane koji kreću u nove uspjehe.

Do 2020 godine klub je vrlo uspješno organizirao prvo pojedinačno Prvenstvo hrvatske (2016) te   4 velika internacionalna natjecanja u disciplini mač za 6 kategorija   (Kup grada Osijeka-Osijek Fencing Cup 2014, 2017, 2018, 2019, ) sa Europskim kupom za mlađe kadete EFC U14, 2019 i 2020.

Klub je još uvijek mlad, treba nam još vremena da “proizvedemo” juniore i seniore jer tek oni su ono što donosi bodove i financijska sredstva.

Svi zainteresirani slobodno se mogu priključiti treninzima bilo kada, a za sve druge upite javite nam se kontakt formom, mailom, facebookom ili preko mobitela.

Pozivamo vas da nam pomognete, nama vrijedi pomoći 🙂

 

Dijeli: